söndag 25 mars 2012

Nytändning


Efter att ha genomfört halva utbildningen i kursen Pedagogisk dokumentation märker jag tydligt hur mitt sätt att undervisa och dokumentera har förändrats. Som jag nämnt tidigare hade jag inte någon klar bild på vad pedagogisk dokumentation innebar. Jag trodde att det var den dokumentation vi lärare skrev inför utvecklingssamtalen. Nu har min dokumentationsbild förändrats radikalt. Den "gamla" dokumentationen talade om vad eleven gjort samt resultat på prov. Senare kom även råden om hur eleven skulle göra för att bli bättre. Mycket saknades!

Nu har jag blivit varse om hur jag kan arbeta aktivt med eleverna för att kartlägga olika lärstilar, individualisera undervisningen samt nyansera dokumentationen. Jag har använt iPad i undervisningen i matematik, anmält mina elever till matematiksajten Mangahigh.com (ska bli spännande att se vad den innebär), spelat in elevdiskussioner vid problemlösning mm.

Jag har idag även fått upp ögonen för ett annorlunda sätt att arbeta med mina elever: Flipped class room (omvänt klassrum). Funderar skarpt på att köra igång med detta arbetssätt! Fick tipset och surfade runt för att se vad det innebar. I stora drag innebär det att läraren spelar in sina genomgångar och lägger dem på nätet. Eleven tittar igenom denna innan lektionen och kan även se den tillsammans med förälder. Eleven kan, vid behov, se den flera gånger. När lektionen börjar kan eleverna starta direkt att arbeta utefter sina förutsättningar. Eleverna arbetar i mindre grupper. Vissa grupper är mer självgående än andra. Läraren får mer tid för varje elev/grupp och kan tala med eleverna istället för till eleverna.

Detta är ett arbetssätt som jag aldrig hade reflekterat över om jag inte gått denna utbildning! Jag ser detta som en spännande utmaning till ett annorlunda arbetssätt! Jag känner att jag har massor av förnyad energi, som kommer att förändra mig i min lärarroll. Sen tror jag att det är viktigt att ha kollegor som är intresserade av att "hoppa på tåget". Tillsammans kan vi förändra och förbättra!

Samtliga ovanstående arbetssätt anser jag vara exempel på Pedagogisk dokumentation. För egen del och, framför allt för mina elever, har denna utbildning hittills varit väl investerad tid.

söndag 11 mars 2012

Padtest i vardagen

I förra veckan kom jag på att jag skulle testa att använda iPad för inspelning i två av mina matteklasser. Jag delade in resp klass i smågrupper. Därefter gav jag dem tre problem, som jag skrev upp på tavlan. En otrolig aktivitet startade i alla grupperna! De diskuterade och argumenteradeDet var en fröjd att se dem arbeta med denna glädje och intensitet. När de håller på som mest tar jag och min kollega (som är med i klassrummet) fram en iPad för att spela in deras diskussioner.
Då märker vi att de ryggar något för iPad:en, de blir osäkra. Vi förklarar att vi endast vill spela in för att kunna lyssna på deras argument och diskussion efter lektionen. De tycker att "då är det OK".
Detta nya grepp är något som vi pedagoger bör ta till oss. Vi har inte en chans att se och höra varje elev varje lektion. Nu kan jag som komplement till mitt omdöme och betygsunderlag få en betydligt mer nyanserad och rättvis "bild" av vad var och en kan, hur de tänker och diskuterar. Detta var ett nytt sätt för mig att arbeta och en metod som jag kommer att ta till mig i fortsättningen.
Jag tänker bl a på när de muntliga nationella proven ska göras. Att kunna lyssna på varje elev aktivt vid provtillfället samt veta att jag i efterhand kan lyssna igenom vad som sagt är en ovärderlig möjlighet att verkligen få ge eleven en rättvis bedömning!